Solarboot 'de Rooibos'

Solarboot 'de Rooibos'

Leerlingen uit H4 en V4 van het Technasium hebben meegedaan aan de Young Solar Challenge; dit project laat jongeren tussen de 14 en 17 jaar kennismaken met techniek op een leuke manier met een wedstrijdelement.

Het Lodewijk  team bestond uit de leerlingen Seppe Leeraert, Thomas Scheele, Sam Buijze, Lucas van Belzen, Farah Vervaeck en Tom ten Berge. Zij bouwden hun eigen zonneboot, de Rooibos, en hiermee hebben ze de Elfstedentocht gevaren. Met behulp van heel veel sponsoren hebben ze het pakket en al het bijbehorende materiaal kunnen aanschaffen of huren. Het was een race tegen de klok om de boot af te krijgen voor het eerste (test)weekend in Akkrum, maar het is ze gelukt.  Na dat weekend konden ze zich verder voorbereiden op de twee andere weekenden. 

De Elfstedentocht was verdeeld over twee weekenden, waarbij ze het ene weekend twee en het andere weekend drie etappes moesten varen. Het eerste weekend is niet geheel vlekkeloos verlopen waardoor ze beide etappes niet hebben kunnen uitvaren. Maar voor ons als docenten was dit een mooi weekend want de leerlingen hebben hier echt teamwork laten zien en  ontzettend veel bijgeleerd, mede dankzij andere teams die ons hebben geholpen. Vol goede moed zijn we dan ook op pad gegaan voor het tweede weekend. We mochten starten met een volle accu, maar tussen de drie etappes (op drie dagen) mocht er niet opgeladen worden via een stekker, maar alleen met behulp van zonne-energie; een hele uitdaging om hiermee de drie dagen uit te varen. We zijn enorm trots dat het team alle drie de etappes heeft gehaald tot aan de finish. Het was een geweldige ervaring voor de leerlingen. Grote dank ook aan alle sponsors en aan alle belangstellenden die meegeleefd hebben met het team!

Bianca Taalman en Renate Louwerse