Technasium & Bèta Challenge

Technasium

Overal vind je beroepen die bèta technisch zijn: van verpleegkundige tot industrieel ontwerper, van architect tot marine-bioloog. Dit soort beroepen met de daarbij behorende vraagstukken staan centraal bij het Technasium. Je kan dit kiezen als je in een havo of vwo brugklas zit.

Als je kiest voor het Technasium dan krijg je het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O), maar wat houdt dat dan in?

Je gaat met jouw team aan de slag met bèta technische opdrachten die vanuit een bedrijf in de regio bij ons zijn neergelegd. Vaak zijn dat opdrachten waar ze zelf niet aan toe komen, of waar ze op zoek zijn naar een andere kijk op het probleem. Je moet dan denken aan het aanpassen van onderhoudsmobielen in de Westerscheldetunnel, betere doorstroom bij de milieustraat of de ideale kas maken om tomaten in te kweken.

Bij Technasium leer je kijken naar 'wat vind ik leuk' en 'waar ben ik goed in'. Je leert samenwerken met anderen, plannen, presenteren en doorzetten. Een kant en klare oplossing is er nooit. Door samen het project te doorlopen en daar jullie keuzes in te maken komt je groepje tot een resultaat.

In de onderbouw wordt je veel begeleid in dit proces, maar naar de bovenbouw toe krijg je daar steeds meer vrijheid in. Dan kies je bijvoorbeeld voor een bedrijf waar je eigen interesse ligt. Of kies je een onderwerp waar jíj je graag in wilt verdiepen.

Je kiest O&O in eerste instantie voor drie jaar en na een voldoende afsluiting krijg je een certificaat. In de vierde klas krijg je de keuze om verder te gaan en uiteindelijk eindexamen te doen in O&O.

Iets voor jou? 
Als je nog vragen hebt, neem contact op met een van onze technatoren: rlo@lodewijkcollege.nl of dpe@lodewijkcollege.nl 

In de bijlage vind je de laatste nieuwsbrief van het Technasium.

Bèta Challenge

Bij Bèta Challenge maken leerlingen van vmbo-t kennis met een heleboel technische opleidingen en beroepen. Ze werken aan verschillende vaardigheden die in het mbo weer aan bod komen. Denk aan samenwerken, oplossingsgericht werken en werken onder druk. Bèta Challenge biedt vmbo-t leerlingen een goede kans op een baan bij één van de vele technische bedrijven in de buurt.
Iets voor jou? 
Als je nog vragen hebt, neem contact op met : hdo@lodewijkcollege.nl 

Bèta Challenge wordt aangeboden in de brugklas vmbo-t/vmbo-k en leerlingen die vanuit een havo/vmbo-t brugklas (met Technasium) bevorderd worden naar vmbo-T2 gaan automatisch verder met Bèta Challenge.