Openbare herdenking generaal Maczek te Griete

Op woensdag 20 september organiseren het Lodewijk College, Oorlogsmuseum Gdynia, Werkgroep Bevrijding 1944 en de gemeente Terneuzen een herdenking van de militaire operatie die ons in 1944 de vrijheid heeft gebracht. De Poolse generaal Stanislaw Maczek had de leiding over deze militaire operatie. U bent welkom om deze bijeenkomst bij te wonen.

Wie is Stanislaw Maczek?
Generaal Stanislaw Maczek is de generaal van de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een onderdeel vandeze divisie, onder commando van Kolonel Sydlowski, heeft onze gemeente en de rest van Oost Zeeuws-Vlaanderen bevrijd. Deze militaire operatie is de start van de omvangrijke Slag om de Schelde waarmee voor een groot deel van Zeeland een einde komt aan de Tweede Wereldoorlog. Een vrijheid die tot op de dag van vandaag niet vanzelfsprekend is.

Openbare herdenking
Op woensdag 20 september om 19.00 uur herdenken we generaal Stanislaw Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie bij het standbeeld van de generaal op de pier bij De Griete. We komen samen om de moed en toewijding te herdenken die zijn Poolse soldaten hebben getoond in september 1944. Daarnaast staan we stil bij de cruciale rol die Maczek heeft gespeeld bij de Slag om de Schelde. U bent van harte welkom deze herdenking bij te wonen.

Leerlingen van het Lodewijk College arriveren rond 18:45 uur na een belevingswandeltocht van 10 km bij het standbeeld van generaal Maczek. Aanvang herdenking +/- 19.00 uur na aankomst van de leerlingen. 

Er is parkeerfaciliteit onderaan de Zeedijk, Griete 19 te Zaamslag. Na afloop wordt koffie geserveerd. Meer informatie treft u in de bijlage aan.

Indien u bloemen wilt neerleggen,neem dan contact op met Albertien van de Wege van Gemeente Terneuzen via tel. 064061 6536 of via a.vandewege@terneuzen.nl